JACQUES ELLIS – WHATEVER YOU’VE BROUGHT

Artiest info
Website
facebook

Label: M.A.R.S Worldwide

Foto Studio Tabak

Als men ons niet had verteld dat achter de artiestennaam ‘Jacques Ellis’ een rasechte Nederlander schuil gaat die in het dagelijkse leven David van den Berg heet, dan hadden we dit zelf niet kunnen achterhalen bij het beluisteren van zijn Engelstalige debuutalbum “Whtever You’ve Brought”. Zijn vlekkeloze uitspraak van de Engelse taal in de twaalf akoestisch gebrachte nummers op die plaat zal daar wellicht voor verantwoordelijk zijn.

David alias ‘Jacques Ellis’ zag het levenslicht in Helmond en verklaart zijn naam als muzikant door het gegeven dat zijn vader Jacques heet en zijn moeder Ellis. Als kind van amper tien jaar oud moest hij de dood van zijn moeder proberen te verwerken en hij deed dat door met zijn gitaar te beginnen liedjes over en voor haar te componeren. De eerste single “Swimming” uit zijn eerste album is zo’n ‘tribute’-song die we u in een live-uitvoering op de eerste video bij deze recensie willen laten horen.

Ook andere songs op “Whatever You’ve Brought” hebben zijn verwerkingsproces bij de dood van zijn moeder als centrale thema. Voorbeelden hiervan zijn de liedjes “Before I See”, “Sight” waarin hij zingt ‘mother I adored you but you distort me so I excuse you’, “Move” met de zin ‘I was young, you’ve left me longing for you’ of “Landing” met de woorden ‘we agreed, my sister and I to say goodnight to the moon for you’. De vergeelde foto op de hoes van dit album is er trouwens één van David en zijn overladen mama.

Verder zitten er eveneens in de teksten van de song “Swimming #2” en in het slotnummer “Poetry & Song” herinneringen aan zijn moeder vervat. Indien u vatbaar mocht zijn voor fragiele en emotionele momenten, dan zult u toch wat moeten opletten met dit wat triest klinkende album van ‘Jacques Ellis’, maar als u houdt van mooie akoestische folksongs die onder begeleiding van enkel een gitaar of piano gebracht worden, dan kunnen we u “Whatever You’ve Brought’ heel warm aanbevelen.

(valsam)